Klik hieronder op het gewenste tabblad. Veel leesgenot en aarzel niet voor een reactie in het contacttabblad!

Hermitage Sint Petersburg

De Hermitage gezien vanaf de overkant van de Neva.Van links naar rechts: Hermitagetheater, Oude Hermitage, kleine Hermitage en het Winterpaleis

Winterpaleis

De Hermitage  in Sint-Petersburg is een van de grootste en omvangrijkste kunst- en cultuurhistorische musea in de wereld. De totale collectie omvat een verzameling uit de Oudheid (onder andere Egypte), de Middeleeuwen en de latere kunst en cultuur, zowel van het westen als het oosten. Ook archeologische vondsten en kunst uit Azië en de Russische cultuur van de 8e eeuw tot de 19e eeuw zijn goed vertegenwoordigd. Zij omvat meer dan 3 miljoen objecten, verzameld in iets meer dan 2,5 eeuw. Men zegt dat daarvan slechts 5% aan het publiek getoond kan worden.

Het museum is ontstaan in 1764 uit de verzameling van Catharina de Grote, die ruim 300 schilderijen ontving van Johann Ernst Gotzkowsky, omdat hij niet aan zijn verplichtingen kon voldoen. Daarnaast liet zij duizenden schilderijen bij veilingen en uit collecties in West-Europa kopen. Hiermee breidde zij de collectie aanzienlijk uit, die tsaar Peter de Grote was begonnen. De verschillende opvolgers van Catharina de Grote vergrootten de verzameling verder met vele aankopen. Het museum werd onder tsaar Nicolaas I in 1852 voor het publiek opengesteld.

De tsarina liet in 1745 meerdere katten in het paleis toe, zodat deze op ongedierte konden gaan jagen. Anno 2020 leven er ongeveer 70 katten in het complex om de collectie tegen vraat te beschermen. Deze katten worden verzorgd door drie vaste medewerkers.

De collectie werd gedurende WO I, voor de zekerheid, gestald in Moskou. Het gebouw deed dienst als hospitaal. Eerst in 1921 kreeg de collectie weer haar plek in de Hermitage terug.

Het museum overleefde het Beleg van Leningrad in de periode 1941-1944 (zij het met enige schade aan het gebouw), ondanks Hitlers opdracht om de gehele stad te vernietigen. De topstukken van de collectie werden toen tijdelijk ondergebracht in een gebied achter de Oeral. In november 1945 werd de Hermitage opnieuw voor het publiek toegankelijk. Evenwel duurde het herstel van door artillerievuur en luchtbommen getroffen gebouwen nog enige jaren.

In 1948 ontving de Hermitage 316 schilderijen vanuit het kort voor de oorlog gesloten Staatsmuseum voor Nieuwe Kunst (nu Poesjkin Museum) in Moskou. Deze schilderijen uit eind 19e, begin 20e eeuw van schilders zoals MonetRenoirCézanneMatisse en Picasso waren afkomstig van de Moskouse industriëlen en kunstverzamelaars Sergej Sjtsjoekin en Ivan Morozov.

De Hermitage is gehuisvest in een aantal architectonisch interessante gebouwen:

  • het Mensjikovpaleis (1710-1727), verschillende West-Europese architecten, onder wie Domenico Trezzini en Bartolomeo Rastrelli
  • het Winterpaleis (1754-1762), architect Francesco Bartolomeo Rastrelli
  • de Kleine Hermitage (1764-1767), architect Jean-Baptiste Vallen-Delamot
  • de Oude Hermitage (1771-1787), architect Joeri Matvejevitsch Felten
  • het Hermitagetheater (1783-1787), architect Giacomo Quarenghi
  • de Nieuwe Hermitage (1839-1852), architect Leo von Klenze

Verder zijn er nog dependances gevestigd in Londen, Las Vegas, Amsterdam (Amstelhof), Kazan (Oost-Rusland), Ferarra (Italië), Vyborg nabij Sint Petersburg.

 

Maak een keuze uit de verschillende complexen, kies een verdieping en ga dan naar 'Begin the Tour'

Gedragsregels voor het bezoek 

In de Hermitage hing een bord met gedragsregels. Onder de kop: REGELS DIE DIENEN TE WORDEN NAGELEEFD BIJ BINNENKOMST VAN DE HERMITAGE stonden de volgende gedragsregels:

  1. Bij binnenkomst titel en rang afzetten, zowel als de hoed en de degen.
  2. Aanspraken gebaseerd op geboorteprivilege, arrogantie of andere soortgelijke sentimenten moeten ook bij de deur worden achtergelaten.
  3. Wees vrolijk: echter, breek niets en bederf de pret niet.
  4. Zit, sta, loop, doe waar u zin in hebt, zonder rekening te houden met anderen.
  5. Praat niet te hard en niet te vaak, zodat u anderen niet tot last zult zijn.
  6. Kibbel zonder boosheid en zonder vuur.
  7. Vermijd zuchten en geeuwen, zodat u geen ennui uitstraalt of een ander verveling veroorzaakt.
  8. Onschuldige spelletjes, voorgesteld door leden van het gezelschap moeten door de anderen worden aanvaard.
  9. Eet langzaam en met smaak; drink met mate, zodat een ieder recht loopt bij vertrek.
  10. Laat alle geschillen bij de deur; wat het ene oor ingaat, moet het andere uitgaan vóórdat u de drempel van de Hermitage passeert.

Op het overtreden stonden ook sancties:

Als een lid bovengenoemde regels schendt moet hij voor elke fout waarvan twee personen getuige zijn een glas water drinken (dames niet uitgezonderd), bovendien moet hij een pagina van de Telemachide (een gedicht van Tretjakov) voordragen.Degene die gedurende één avond drie van deze artikelen schendt, moet zes regels van de Telemachide uit zijn hoofd leren.

En zelfs uitsluiting:

Hij die het tiende artikel overtreedt, mag nimmer meer de Hermitage betreden.