Klik hieronder op het gewenste tabblad. Veel leesgenot en aarzel niet voor een reactie in het contacttabblad!

Soedan

Soedan of Sudan, officieel de Republiek Soedan. Hoofdstad Khartoum

Het grenst aan Egypte en Libië in het noorden, Tsjaad en de Centraal-Afrikaanse Republiek in het westen, Zuid-Soedan in het

zuiden, Ethiopië en Eritrea in het oosten en de Rode Zee in het noordoosten. Het land is lid van de Arabische Liga.

Soedan wordt van zuid naar noord doorsneden door de rivier de Nijl, de Witte Nijl en de Blauwe Nijl. In de hoofdstad Khartoem vloeien de Witte Nijl en de Blauwe Nijl samen in de eigenlijke Nijl, die vandaar verder stroomt via Egypte naar de Middellandse Zee. In Soedan bevinden zich, van noord naar zuid, de oostelijke uitlopers van de Sahara (woestijn), de oostelijke uitlopers van de Sahel (woestijnsteppe) en de Soedan (grassteppe). Deze droge gebieden worden doorsneden door de Witte Nijl, de Blauwe Nijl en de Nijl. Langs deze rivieren bevinden zich de vruchtbaarste gebieden van het land en hier bevindt zich dan ook de grootste bevolkingsconcentratie. Het hoogste punt van Soedan is de Deriba met 3042 meter. De Deriba ligt in het westen van Soedan, in de regio Darfur.

Soedan heeft een kustlijn aan de Rode Zee van 853 km. De belangrijkste havenstad is Port Sudan. Langs de kust liggen verschillende eilanden en koraalriffen. Een deel hiervan is beschermd als zeereservaat.

Waar gaat het conflict in Soedan over?

In Soedan is al een jaar lang een gewapend conflict aan de gang tussen het regeringsleger en een gewapende groepering. Het conflict heeft al tienduizenden mensen het leven gekost en gaat gepaard met enorme plunderingen en seksueel geweld. Kort gezegd: een enorme humanitaire crisis.
Ongeveer 25 miljoen mensen, bijna de helft van Soedans bevolking, hebben hulp en bescherming nodig. Met bevestigde hongersnood in Noord-Darfur sinds augustus 2024 en aanhoudend conflict worden steeds meer mensen gewelddadig ontworteld.
 
Wie vechten er in Soedan?
De regering in Khartoem en de door hen bewapende Janjaweed-militie vechten tegen rebellengroepen van niet-Arabische bevolkingsgroepen. Dit heeft minstens 300.000 doden en 2 miljoen vluchtelingen veroorzaakt.
Op 15 april 2023 brak er onverwachts een conflict uit in Soedan. Tot de dag van vandaag wordt er zwaar gevochten, en het land heeft ook nog te maken met klimaatrampen als droogte en overstromingen. Een groot deel van de bevolking is inmiddels afhankelijk van humanitaire hulp, waaronder 14 miljoen kinderen.
De islam is de overheersende religie in Soedan en het land wordt daarom ook gerekend tot de islamitische wereld.

Vrouwenbesnijdenis

 

Een groot probleem voor veel meisjes en vrouwen in Soedan is vrouwenbesnijdenis. Hoewel er protest komt vanuit het Westen en islamitische landen, blijft deze verminking wijdverbreid. Bij vrouwenbesnijdenis worden de externe genitaliën gedeeltelijk of volledig verwijderd, wat kan leiden tot ernstige problemen bij menstruatie, urineren, seks, bevallingen en soms zelfs de dood. Meisjes, vaak rond hun achtste, ondergaan dit onder primitieve omstandigheden, waarbij sommigen overlijden. Veel mannen trouwen liever met een besneden meisje, waardoor moeders zich gedwongen voelen hun dochters te laten besnijden, ondanks de risico’s. In Soedan kunnen meisjes vanaf tien jaar worden uitgehuwelijkt.

Sinds mei 2020 is vrouwenbesnijdenis strafbaar in Soedan.

 

ZUID-SOEDAN

Zuid-Soedan, hoofdstad Juba, is een land in het oosten van Afrika, bestaande uit tien deelstaten. Het grenst aan Soedan in het noorden, Ethiopië in het oosten, Kenia, Oeganda en Congo-Kinshasa in het zuiden en de Centraal-Afrikaanse Republiek in het westen. Sinds 9 juli 2011 is het land onafhankelijk. Daarvoor was het een deel van Soedan.

De rivier de Witte Nijl stroomt van zuid naar noord door Zuid-Soedan. Het land bestaat vooral uit vochtige savanne met centraal het uitgestrekte Soeddmoeras, waaronder de grootste olievoorraden liggen. Het hoogste punt is de Kinyeti-berg van 3187 meter.

WAT IS ER AAN DE HAND IN ZUID-SOEDAN?

Door politieke, etnische en militaire verdeeldheid komt geweld geregeld voor in Zuid-Soedan. De oorlog heeft miljoenen mensen op de vlucht gejaagd. Vier jaar op rij zorgen overstromingen voor verwoesting, waardoor velen ontheemd raken in afgelegen gebieden. Armoede is groot en 7,8 miljoen mensen kampen met voedseltekort. Meer dan de helft van de bevolking is afhankelijk van hulp.

Reizigers kunnen de indrukwekkende bezienswaardigheden van Zuid-Soedan ontdekken. Het land, weinig bekend maar uniek, biedt prachtige nationale parken, wildreservaten en natuurgebieden. Zuid-Soedan herbergt een van 's werelds grootste dierenmigraties en Afrika's grootste moerasgebied. Tijdens een safari in een van de 14 nationale parken spot je kansrijk wild zoals olifanten, leeuwen, nijlpaarden en giraffen.

Juba is de jongste hoofdstad ter wereld, een snelgroeiende metropool met meer dan een half miljoen inwoners. Na de onafhankelijkheid in 2011 beleefde de hoofdstad van Zuid-Soedan een veelbelovende groei. Talloze bedrijven en ondernemers vestigden zich hier om kansen te benutten, en er werden nieuwe hotels geopend. Helaas heeft recent geweld die hoop snel tenietgedaan.

Hoewel Juba een jonge stad is, gaat haar geschiedenis terug tot de 19e eeuw, toen het een handelspost aan de westelijke oever van de Witte Nijl was. Bezoek de stad om te zien hoe Zuid-Soedan worstelt om zelfstandig te blijven. Er zijn enkele bezienswaardigheden zoals de All Saint’s Cathedral (1959), de Konyo Konyo Market, de Grote Moskee en het mausoleum van John Garang (1945-2005), leider van de onafhankelijkheidsstrijd.

Wat is het huidige probleem in Zuid-Soedan? 8 jan 2025

Tijdens het magere seizoen van 2024 werden 750.000 mensen in Zuid-Soedan geconfronteerd met catastrofale voedselonzekerheid, wat betekent dat de dood door verhongering een dagelijkse gebeurtenis was. Een hongercrisis van grote omvang is geen zorg voor de toekomst, het is al een realiteit in bepaalde delen van het land.
Wijdverbreid geweld schaadt vrouwen en meisjes
De aanhoudende onveiligheid in Zuid-Soedan brengt burgers, met name vrouwen en kinderen, in groot gevaar voor geweld, uitbuiting en misbruik. Lokale conflicten kunnen in 2025 heviger worden, omdat economische problemen tot meer geweld leiden.
 
Jarenlange overstromingen brengen verwoesting

Eind 2024 raakten meer dan 76.000 mensen ontheemd door overstromingen, terwijl 53.000 boeren en veehouders hun oogsten en vee verloren, waardoor de kwetsbare voedselvoorziening van Zuid-Soedan nog verder onder druk kwam te staan.
De situatie in Zuid-Soedan is nog steeds een van de grootste vluchtelingencrises in Afrika. 2,3 miljoen vluchtelingen en asielzoekers bevinden zich in buurlanden en nog eens 2 miljoen Zuid-Soedanezen zijn in eigen land ontheemd geraakt door conflicten of natuurrampen.