Klik hieronder op het gewenste tabblad. Veel leesgenot en aarzel niet voor een reactie in het contacttabblad!

De koningin van de Schelde, kunstwerk op de rotonde aan Aral in Eine van Peter Bijls. Een waternimf zonder armen of benen.

Geen einde zonder begin, kunstwerk op de rotonde aan het station in Liedekerke, ontwerper Patrck Van Craenenbroeck. De beeldengroep op de rotonde verwijst naar de vier wegen die naar de plaats leiden. Ik noem ze zelf de 'bewakers van de rotonde'", aldus Patrick. "Ze zullen alle vier identiek zijn, dus je hoeft eigenlijk niet de hele rotonde rond te rijden om alles te kunnen zien.

De Vrienden willen met de bijzonder kunstproject de vriendschap en het goede nabuurschap beklemtonen tussen Affligem en Liedekerke. ‘En waar kan dat beter dan op deze rotonde, een symbolische plaats van waar je vier richtingen uit kan’, aldus de Vrienden. 

Het driejaarlijkse kunstproject Beaufort leverde al heel wat nieuwe werken op langs de kust. Voor de editie van 2024 staat in Wenduine een opvallend beeld van de Finse Sara Bjarland. Zij heeft stoelen in brons gegoten en op elkaar gestapeld.

Ze wil op die manier vraagtekens plaatsen bij het wegwerpgedrag in onze maatschappij. 

Beeld "Kracht en Beweging", ingehuldigd op 4 juni 2005 op de rotonde Bruggestraat/ Noordlaan, Torhoutnaar ontwerp van Luc Coomans (Ieper). Twee vechtende paarden in gegalvaniseerd smeedijzer op roestijzeren sokkel. De paarden verwijzen naar het rijke paardenverleden van Torhout.

Paard van Pallieter (Beiaard) van Robert Schoofs aan Molbrug Lier

In maart 2014 werd < het paard van Pallieter > geplaatst op de rotonde aan de Leuvense vest. Dit koperen paard, gemaakt door Lierenaar Robert Schoofs, stond eerst bij het begijnhof, maar werd daar vaak door vandalen beschadigd. Daarom koos de stad voor een drukkere locatie met meer sociale controle. Op het paard zitten Pallieter en Marieke, personages uit het beroemde boek van de Lierse schrijver Felix Timmermans, dat ook werd verfilmd. 

Strijd voor Arbeid (informeel: De Vuist) is een beeldhouwwerk van Rik Poot te Vilvoorde.

Het beeld staat symbool voor de sociale strijd die gevoerd werd rond de sluiting van de Renaultfabriek te Vilvoorde in 1997. Het beeld werd vervaardigd door Rik Poot tezamen met enkele lassers van de voormalige fabriek en beeldt een omhooggeheven gebalde vuist uit.

Het beeld kwam tot stand op initiatief van de vakbonden, de stad Vilvoorde en AWV Vlaams-Brabant. Het cortenstalen beeldwerk werd ingehuldigd op 27 februari 1997, een jaar na de aankondiging van de sluiting van de fabriek, en is gelegen op de rotonde van de Woluwelaan en de Luchthavenlaan. Het weegt circa vier ton en is acht meter hoog en vier meter breed.

Op de rotonde aan de Brugsesteenweg, de nieuwe Rijksweg en de Roeselaarsestraat in Kuurne staat een houten ezel.

De ezel werd gemaakt ter gelegenheid van 900 jaar Kuurne. Jason Vandekerckhove is de kunstenaar.

Hij is mooi en kan langer meegaan dan een jaar. Hopelijk enkele jaren. Wie Kuurne binnen rijdt, ziet nu ons symbool. Als ambassadeur van onze gemeente heet hij nu iedereen welkom. "

Dit edele dier kan worden beschouwd als het symbool van de stad. Het standbeeld-fontein van beeldhouwer Louis Noël versiert de rotonde aan de ingang van Saint-Hubert.

Golden Cone van Michaël Borremans siert rotonde in Kluisbergen

Een bladgouden kegel (Golden Cone) op een grasheuvel. Zo ziet de  rotonde op de N8 in Kluisbergen er uit. De Oost-Vlaamse kunstenaar Michaël Borremans werkte samen met architect Wim Goes om het kunstwerk van meer dan een meter groot te ontwerpen.

"De rotonde vormt het symbool als toegangspoort naar de Vlaamse Ardennen."

 

'Oasis' van de Belgische kunstenaar Freddy Cappon (Nieuwpoort 1952) in cortenstaal. Op de rotonde Lindenlaan - Koninklijke Baan.

Obstacle Dit bronzen kunstwerk is van de hand van kunstenaar Jean Claeys. Het beeld is een momentopname van een paard in volle beweging. De ‘hindernis' (Obstacle) uit de titel verwijst naar de momentopname van een paard dat remt voor een hindernis. Ook de ruiter is afgebeeld in een passende beweging. Het kunstwerk kwam er in 2007 ter ere van 160 jaar Waregem Koerse, aan de ingang van de hippodroom. Nu heeft het een plaats in de Holstraat aan het rondpunt 't Leeuwke.

Op de rotonde bij de oude suikersite staat Het Suikerkristal, een abstract kunstwerk (cortenstaal) van Hilde van Sumere. De sculptuur is in 2000 geschonken aan Moerbeke door de voormalige suikerfabriek, de ‘Sucrerie de Moerbeke-Waes’. 

In het gehucht de Verre Ginste, in Oostrozebeke, is een kunstwerk onthuld op de rotonde van de heraangelegde Gentstraat. Het is een beeld van een motorfiets met een zijspan. De zijspancross is populair in Oostrozebeke. In de gemeente wonen de Belgische kampioen van 1968 en een tweevoudig wereldkampioen.

Oostrozebeke heeft een rijke geschiedenis in de zijspancross. Dat is onder meer te danken aan Frits Verbrugghe (91) die in in 1968 Belgisch kampioen werd en samen met 2 broers heel wat deed om de sport in de regio te promoten. 

 De zoon van Frits, Koen Verbrugghe, heeft het kunstwerk gemaakt.

"Het stelt een zijspan voor dat in de lucht hangt, wat symbool staat voor het lef dat je moet hebben voor deze sports," vertelt Koen. "We hebben het ook volledig in het goud laten spuiten, als verwijzing naar de wereldtitels van Marvin. Tot slot wijst de man in het zijspan in de richting van Oostrozebeke, om aan te geven dat dat, een beetje toch, de bakermat is van de sport."