Klik hieronder op het gewenste tabblad. Veel leesgenot en aarzel niet voor een reactie in het contacttabblad!

Leopold was een groot man, hij was ongeveer 1 m 90, daar is iedereen het over eens. Maar verder zijn de meningen op z'n zachtst gezegd enorm verdeeld. Hoe is het mogelijk dat Leopold II zich heeft kunnen ontwikkelen tot die ongenadige despoot van de Vrijstaat Congo waarover hij 23 jaar regeerde. Al is dat maar een stuk van het hele verhaal. Leopold II regeerde immers ook tijdens een tijd waarin de sociale strijd hevig woedde. Meesterverteller Johan Op de Beeck brengt het volledige verhaal. Ook dat van zijn veelbesproken privéleven.

In 'De Bourgondiërs' neemt Bart Van Loo de luisteraar op sleeptouw door de middeleeuwen: een even wonderlijke als gevaarlijke reis langs brandstapels en feestelijke banketten, de pest en riddertoernooien, Jeanne d’Arc en Filips de Goede, schizofrene koningen en geniale kunstenaars, de prachtige beeldhouwwerken van de vergeten Klaas Sluter en de wereldberoemde schilderijen van Jan van Eyck. Vlaanderens bekendste francofiel richt zijn blik op onze eigen geschiedenis en vertelt het spannende ontstaan van de Nederlanden. En wat blijkt? De Lage Landen zijn een Bourgondische uitvinding.

In 10 afleveringen doet meesterverteller Johan Op de Beeck het levensverhaal van De Zonnekoning uit de doeken. Verwacht u aan een weergaloos verhaal, vol van anekdotes, soms smakelijk, soms bijzonder onsmakelijk en gruwelijk.

Johan Op de Beeck vertelt meesterlijk het fascinerende levensverhaal van een van de belangrijkste figuren uit de wereldgeschiedenis. Om één van bekendste mannen in de wereldpolitiek te worden, moest de kleine man uit Corsica heel wat overwinnen. Veld- en moordaanslagen, maar ook liefdesverdriet.

Auteur Daan Esch duikt 3 weken lang in de fascinerende geschiedenis van de castraatzangers en de roemrijke, maar vaak ook tragische levens, van deze vergeten kunstenaars uit de muziekgeschiedenis.

Dirigent, musicoloog en groot Beethoven-kenner Jan Caeyers vertelt op zijn eigen passionele manier over Beethoven. Een diepmenselijk verhaal over grootse dromen, gefnuikte ambities, familiale en financiële problemen en natuurlijk ook over zijn vele nederlagen in de liefde. Want 'Beethoven war immer verliebt!'. Met acteur Koen De Sutter.

‘De man die zijn volk leerde lezen’ : het moet de meest succesvolle catchphrase uit de Vlaamse literatuur zijn. Ze slaat natuurlijk op Hendrik Conscience, de schrijver van De leeuw van Vlaanderen. Maar op zijn werk lijkt een dikke stoflaag te liggen. Wie voelt zich nog geroepen om het eraf te blazen? Biograaf Johan Vanhecke is zo’n durver. Hij vertelt een levendig verhaal dat samenvalt met een boeiend stuk Belgische geschiedenis. Van de revolutie in 1830 tot de eerste worstelingen van de Vlaamse Beweging. Zonder de inspanningen van de ‘unionist’ Conscience had deze geschiedenis wellicht heel anders gelopen.

De geschiedenis van de EU is niet op één dag geschreven. Wat begon met een idee op sigarettenblaadjes is uitgemond in een internationale samenwerking tussen 27 Europese landen. Volg prof. Hendrik Vos en Sven Speybrouck op hun roadtrip door de Europese geschiedenis, en stap in een unieke verhalenwereld! Eentje waarvan je nooit had gedacht die te willen kennen.  

Beluister 14 afleveringen van de brievenpodcast met o.a. Abdelkader Benali en Huub van der Lubbe. In de podcast lezen bekende Nederlandse schrijvers en artiesten voor uit de beroemde brieven van Vincent van Gogh. Wat raakt hen?

 

Op 9 november 1989 ging de Berlijnse Muur open. Dertig jaar later lijkt die muur een relict uit het verleden. Maar de gevolgen van dat breukmoment in 1989 zijn nog altijd voelbaar. Schrijver Piet de Moor en Klara-eindredacteur Karen Billiet gaan op pad in Berlijn en praten met Berlijners over hun leven voor en na 1989. Piet de Moor woont er en schreef over de stad het boek ‘Berlijn, leven in een gespleten stad’ (Van Gennep). Karen Billiet groeide op na de Val van de Muur en leerde Berlijn kennen als herenigde stad. Ze woonde er kort en meert er nog meermaals per jaar aan....

Ons geheugen! Wat is het waard? Wij weten nog dat Julius Caesar is doodgestoken door Brutus. En dat de opera de Stomme van Portici tot de Belgische onafhankelijkheid heeft geleid. Maar … wie weet nog dat er ooit ín een dinosaurus een heus diner heeft plaatsgevonden? Dat op het Vlaams Nationaal Zangfeest ooit iemand de partituur van Toots Thielemans in stukken scheurde? En dat we in 1866 al debatteerden over ‘versoepelende maatregelen’ nav een epidemie? Koen Fillet gaat in gesprek met gepassioneerde cultuurhistorici en delft onbekende, historische verhalen op. Meer interessante verhalen lees je in het boek 'Het diner in de dinosaurus'.

Het is dit jaar barokjaar en het stadsfestival Antwerpen Barok gaat op zoek naar de erfenis van Peter Paul Rubens (1577-1640) en zijn impact op andere kunstenaars. Een mooie aanleiding voor een podcast rond het leven van Rubens. Wie waren de ouders van Rubens? Waarom werd Rubens in Duitsland geboren? Wie waren zijn eerste leermeesters? De afbeelding bij deze podcast is een zelfportret van Rubens, te bewonderen in het Rubenshuis in Antwerpen. Op https://klara.be/rubens plaatsen we per aflevering de schilderijen die aan bod komen in de podcast.

Voor de eerste keer wordt de relatie tussen Picasso's werk en de abstracte kunstgeschiedenis belicht.

Via een subtiel chronologisch en thematisch parcours toont de expo de verrassende link tussen de eerste kubistische experimenten van 1907, uitgevoerd in de marge van Les Demoiselles d'Avignon, tot zijn latere werk op de grens van de action painting. Meer dan 140 uitzonderlijke werken onthullen de slingerbeweging van de kunstenaar tussen het abstracte en het figuratieve. het kunstenaarsatelier vormt een ander belangrijk thema. Dit laboratorium van vormen ontsluiert het creatieve proces van Picasso aan de hand van een reeks tekeningen en prenten, alsook hoe de kunstenaar werkt en nadenkt over de gekozen motieven. De tentoonstelling illustreert de buitengewone creativiteit van Pablo Picasso en zijn vermogen om zichzelf voortdurend opnieuw uit te vinden.